Weylin Tracking logo
illustratieve foto

Team

Om kennis over te brengen heb je een goed team nodig. Op deze pagina stellen de instructeurs zich aan u voor.

Jeroen Kloppenburg

LinkedIn

Al jong trok ik erop uit om de wereld om mij heen te ontdekken. Zo bouwde ik een hut in de buurt van de buizerdnest. Het was de eerste keer in lange tijd dat een buizerd weer nestelde in mijn omgeving en zo kon ik de gebeurtenissen goed observeren. Of ik ging vogels kijken in de uiterwaarden langs de IJssel. En natuurlijk op ‘overlevingstocht’ met vrienden voorzien van ons zelf samengestelde ‘overlevingspakket’. In mijn diensttijd maakte ik voor het eerst kennis met tracking. Alhoewel dat mantracking betrof, was mijn interesse in sporenzoeken gewekt.

Alhoewel die interesse in sporen nooit is weggegaan ben ik die pas goed gaan ontwikkelen na het volgen van de opleiding tot IVN Natuurgids. Onderdeel van die opleiding was een excursie en lezing over diersporen. Daar werd ik toen ècht door gegrepen, en het heeft me sindsdien ook niet meer losgelaten. Fascinerend vind ik het hoe sporen de aanwezigheid van dieren verraden. Later leerde ik ook hoe ik aan de sporen het gedrag kon zien, terwijl de dieren zelf hun best deden voor mij verborgen te blijven! Toen ik bewuster werd van mezelf, en mijn invloed op de omgeving, opende zich de mogelijkheden die dieren van dichtbij te observeren. Zonder ze te verstoren terwijl ze zich bezig hielden met hun dagelijkse leven. In mijn vrije tijd ben ik tevens coördinator van de Dassenwerkgroep van het IVN in Deventer, en ben ik gebiedscoördinator van twee gebieden van het landelijke ottermeetnet. Diersporen maken een integraal deel uit van mijn leven.

Diersporen zijn voor mij een passie waar ik dagelijks tijd aan besteed. Ik zie er een uitdaging in om die kennis op didactisch doordachte wijze over te brengen. Om een zaadje te planten en mensen die verder te laten cultiveren. Om ingewikkelde kennis toegankelijk te maken. Een deel van die kennis kan ik overbrengen via deze website, maar veel is niet in tekst te vangen. Dat kan slechts ‘hands on’. Dat doe ik met veel plezier samen met Tom Dekker. Ik hoop je te ontmoeten op een van onze activiteiten!

Foto: Jeroen (links) en Tom (rechts) op zoek naar diersporen. Foto door Ronny te Wechel.

Tom Dekker

LinkedIn

Ik heb het altijd fijn gevonden om buiten te zijn. Heerlijk om te wandelen en te sporten. Pas later ben ik meer gaan leren over datgeen wat er buiten was: de natuur. Tijdens mijn opleiding tot IVN Natuurgids ontdekte ik dat er veel meer te zien, te proeven en te horen was. Vogels, planten, zoogdieren, paddestoelen, insecten, fascinerend vind ik het allemaal. Een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Hoewel ik een brede interesse heb in de natuur, is mijn interesse in diersporen het grootst. Misschien wel omdat het elke keer weer een puzzel is, een stuk uit een groter verhaal. Wat was het voor een dier, wat deed het hier, hoe voelde het zich? Het gaat om de details, en de samenhang in het grote geheel. Track and sign vind ik gaaf, maar voor mij is trailing de discipline waarin alles samen komt. Eerst de identificatie van het spoor, dan het interpreteren van het gedrag, de samenhang met de omgeving en uiteindelijk (soms) het vinden van het dier. Je bent dan één met je omgeving.

Ik denk dat je de kennis van het spoorzoeken ook in het dagelijkse leven goed kunt toepassen. Je leert namelijk om je zintuigen goed te gebruiken, om vanuit verschillende kanten een situatie te bekijken en om te analyseren zonder bevooroordeeld te zijn. Je gaat beter zien welke relaties er zijn, tussen mensen en processen. Om goed te kunnen spoorzoeken moet je de tijd nemen.

Om kennis op te bouwen over diersporen, is veel studie nodig, en vooral heel, heel veel doen. Ik vind het leuk om kennis die ik op heb gedaan over te dragen. Dat doe ik graag, samen met Jeroen. Tot ziens bij onze workshops en cursussen: ontdek en ervaar!

Foto: Bart geeft uitleg tijdens een workshop.

Bart van der Hoorn

Facebook

Ik noem mezelf het liefst een outdoor-enthousiast. Het gaat mij niet zo zeer om het weten en kennen, maar veel meer om het nieuwsgierig zijn en blijven leren.

Dat heb ik de afgelopen jaren met name gedaan door verschillende opleidingen te volgen. De ‘Nature&Wildlife’ opleiding van de Voshaar Buitensportopleidingen, de Groencursus van het IVN, de jaaropleiding Diersporen bij Weylin Tracking en de opleiding tot Wildernisgids bij Wildernisschool Outback.

Het zoeken naar en vinden van diersporen en dieren (Signs, Tracking en Trailing) is echter de rode draad en gewoonweg het allerleukst! Het combineren van kennis en vaardigheden met het gebruiken van al je zintuigen is niet zo makkelijk als het misschien klinkt. Maar het is voor mij de mooiste manier om te genieten van de natuur om ons heen. En het maakt niet uit of dat dit in het plaatselijke natuurgebied is of in de Noord-Amerikaanse wildernis.

Naar buiten! Ben nieuwsgierig en leer. En misschien nog belangrijker; doe dit met anderen. Want kennis en vaardigheden worden pas wat waard als je ze deelt. Dus hopelijk tot snel bij een workshop of cursus van Weylin Tracking.

Foto: Christiaan op zoek naar sporen.

Christiaan Diem

Zolang als ik mij kan herinneren speelt ‘buiten’ een belangrijke rol in mijn leven. Als klein jochie was ik uren aan het struinen door de grienden en polders rond onze woonplaats. De wereld om mij heen wekte al heel jong mijn nieuwsgierigheid. Hoe kan een vogel vliegen? Hoeveel tanden heeft een rat? En waarom botst een vleermuis niet in het donker? Van wie is die prent?

Naarmate ik ouder werd kreeg ik steeds meer antwoorden op mijn vragen en groeide mijn kennis, maar daarmee ook de drang om nog meer te willen weten van onze fascinerende planeet. Ik geloof dat je door kennis te delen, ook weer kennis opdoet. Niet verwonderlijk dus dat ik aardrijkskundeleraar ben geworden, maar ik had net zo goed biologieleraar kunnen worden.

Hoewel je van boeken heel veel op kunt steken, heb ik ervaren dat je ‘in het veld’, samen met een expert, veel en veel meer leert dan binnen. Dat is het mooie van de cursussen van Weylin Tracking, je bent de hele dag buiten aan het ontdekken en leren. En daarna lekker zelf aan de slag in onze mooie natuur!