Weylin Tracking logo
illustratieve foto

Reviews

Benieuwd wat de deelnemers vinden van onze cursussen? Lees hieronder de reviews! Benieuwd naar ons huidige aanbod? Bezoek dan de agenda.

Ik heb net de jaaropleiding diersporen bij Weylin Tracking achter de rug en kan het elke natuurliefhebber aanraden! Ik wist eigenlijk niets van diersporen voordat ik aan de opleiding begon maar door de vele kennis en de goede uitleg van Jeroen is dit volledig veranderd. De lessen waren ook interactief met vele oefeningen in het terrein. Diersporen, daar kan je over blijven leren maar ik heb nu tenminste een goede basiskennis gekregen om verder te gaan alsook geleerd hoe ik op de juiste manier moet kijken en determineren. Het was alvast de moeite waard om hiervoor steeds vanuit België naar de Nederland te rijden! En de leuke groep maakte het plaatje compleet! Groetjes vanuit Gent
– Sofie G., deelneemster jaaropleiding 2019.

Yeah de jaaropleiding bij #weylintracking succesvol afgerond met level 3 😃 Jaar is voorbij gevlogen en ik heb veel geleerd binnen een leuke groep onder de goede begeleiding van Jeroen Kloppenburg. Top 👍
Begint laagdrempelig en vanaf 0, duidelijke uitleg, leuke en leerzame werkvormen in mooie gebieden. Bij vragen krijg je niet meteen een antwoord maar wordt je uitgedaagd zelf het antwoord te zoeken. Ideale manier om het te leren. Heb je interesse in diersporen dan is deze cursus zeker de moeite waard.
– Jean L., deelnemer jaaropleiding 2019.

Gisteren de workshop wolvensporen gevolgd. Geweldige dag gehad met Jeroen van Weylin tracking! De groep wordt klein gehouden wat de kwaliteit van het leren heel goed maakt. Na uitleg van de verschillen in de sporen (met name wolf en hond) wordt ook goed uitgelegd waar de verschillen door komen en laat Jeroen dat ook voelen door ons zelf oefeningen te laten doen. Daarna zelf aan de slag met het sporen identificieren, waarna de diepte in gegaan wordt met voor en achter en links en rechts bij de afdrukken. Tijdens het wandelen wordt er ook bij sporen van andere dieren stil gestaan (zwijn, edelhert, ree) maar dat waren bonus sporen/soorten. Daarna aan de slag met de verschillen tussen loop, draf en galop. Schitterend hoe iedereen dat snel doorheeft door de duidelijke uitleg en werkvorm.
Ga er niet vanuit dat je echte wolvensporen zal zien. Maar dat maakt voor mij niet uit, en had ik me niet op ingesteld. Door zelf veel aan de slag te zijn met het identificeren leer je heel veel, en verheug ik me erop om me hier verder in te verdiepen. Wandelen in de bossen van de Veluwe gaat voor mij een nieuwe ervaring worden. Dank je wel Jeroen!
– Roelof L., deelnemer workshop wolvensporen 2019.

Al een aantal workshops bij Weylin Tracking gedaan. Vorig jaar begonnen met de jaaropleiding. Moest helaas door omstandigheden een paar dagen missen. Door de manier waarop Jeroen en Tom theorie en praktijk samen brengen hebben ze mij echter zo enthousiast gemaakt, dat ik de jaaropleiding dit jaar nog een keer over doe. Als IVN-er en vrijwilliger van Staatsbosbeheer heb ik inmiddels en deel van de opgedane kennis tijdens excursies al kunnen overbrengen aan het publiek.
– Ton S., deelnemer meerdere cursussen.

Ik heb inmiddels meerdere cursussen gevolgd bij Weylin Tracking, Jeroens enthousiasme werkt erg aanstekelijk en de cursussen hebben een goede balans tussen theorie en praktijk, waardoor je je geen moment verveelt en erg veel leert!
– Jessica A., deelneemster weekendcursus 2019.

Met heel veel plezier de jaaropleiding op dinsdag gevolgd. Natuureducatie kan soms saai en oubollig zijn, maar bij Weylintracking geen uitgebreide theoriesessies met dia’s in een stoffig hok. Vanaf de eerste minuut ben je in het veld bezig met diersporen: prenten, uitwerpselen, veren, vraat- en knaagsporen en nog veel meer. Met mijn 20 jaar ervaring als docent en veelvuldig cursusleider bij een natuur- en vogelwacht neem ik mijn petje af voor de gevolgde didactiek. Jeroen leert je goed te kijken en zelf na te denken op een positief kritische manier waardoor alle deelnemers op hun eigen niveau bediend werden en grote stappen hebben gemaakt. Daarnaast gewoon heel veel lol gehad met de groep. Het jaar is omgevlogen. Dus wil je lekker buiten aan de slag, check Weylin Tracking, en er gaat een heel nieuwe (dieren)wereld voor je open!
– Christiaan D., deelnemer jaaropleiding 2019.

In plaats van een klaslokaal lekker het bos in.
Fijne afwisseling tussen theorie en praktijk.
Erg leuke en leerzame workshop gangen herkennen voor de natuurliefhebber.
– Matthijs D., deelnemer workshop gangen.

Een aantal malen volgde ik een workshop van Jeroen. Wat mij opviel is dat hij de tijd neemt om dingen helder uit te leggen. Hij heeft een zeer ruime kennis van zaken en weet dit op een boeiende manier over te brengen. Ik vind het fijn dat Jeroen gebruikt maakt van verschillende werkvormen, waardoor het geheel afwisselend is. Bovendien komen mensen met een afwijkende manier van leren ook aan bod. Het is niet alleen luisteren en kijken, maar soms ook ruiken, voelen, tekenen of imiteren. De meeste materialen, zoals een kaartje met de verschillende gangen en fraaie gipsafdrukken, maakt hij zelf. Jeroen pakt per keer een beperkt aantal onderwerpen bij de staart, zodat je niet overspoeld raakt, maar wel de diepte in gaat. De workshops zijn altijd buiten in een prachtig gebied, dit maakt het allemaal nog prettiger; een aanrader dus!
– Jeanette B., deelneemster diverse workshops en jaaropleiding.

Ik volg dit jaar een cursus bij Weylin Tracking. Mijn hele leven loop ik al in bos veld of over de heide op zoek naar dieren en hun verblijf, mooie planten en hun naam. Om mijn kennis te vergroten ben ik een jaaropleiding gaan volgen bij Weylin Tracking. Vond zelf dat ik best wel wat wist en weet van de natuur. Ben er nu achter dat door anders kijken en beleven dat het nog veel malen groter is dan ik had verwacht. Van de 1ste les tot nu aan toe blijft leergierig. In de tussentijd geleerd de gangen die dieren kunnen lopen. Wat slaap en rustplaatsen zijn en de verschillen tussen sporen (prenten) die er zijn. Door deze basiskennis te leren en te begrijpen kan ik nu dieren in een bepaalde hoek zetten en vallen daar mee ook dus groepen met diersoorten af. Door goed te kijken lukt het zelfs om te zien welke gang het dier zal hebben gehad. Zeer blij dat ik dit jaar aan deze cursus heb mogen deelnemen. Wil er nog wel even bij zeggen dat het lesmateriaal goed voor elkaar is en dat er altijd ruimte voor vragen is. Bij Weylin Tracking hebben hun eigen kennis goed voor elkaar!
– Wilko K., deelnemer jaaropleiding 2016

Als je workshops volgt om echt wat te leren, is het natuurlijk belangrijk dat de instructeurs de nodige kennis en vaardigheden hebben. Nog mooier is het als ze zich gespecialiseerd hebben in het onderwerp, en het allermooist is het als zij daarvoor ook nog eens een passie hebben. Bij Jeroen en Tom kun je een kruisje zetten bij alle drie deze vakjes, dus als je op zoek bent naar een cursus Diersporen, val je bij hen met je neus in de boter! Sterke punten van dit instructieteam zijn verder dat zij constant bezig zijn hun workshops te verbeteren, en hun betrokkenheid bij het leerproces van de deelnemers. Betreffende dat laatste is bijvoorbeeld de cursisten Facebook pagina een heel nuttige aanvulling. Hierop begeleid Weylin tracking je tussen de lesmomenten door, en worden je vragen over sporen beantwoord. Al met al zijn de workshops van Weylin tracking denk ik het beste wat Nederland op dit moment te bieden heeft om je deze kunst te leren.
– Bram O., deelnemer jaaropleiding 2016

Ook ik volg de jaaropleiding bij Jeroen en Tom. Het is erg leuk om naar diersporen te zoeken en steeds meer te leren. Ik geef zelf excursies en heb altijd al veel gedaan met diersporen tijdens excursie, en geniet ervan om meer te leren. Jeroen en Tom vertellen enthousiast en pakken het breed aan, zoogdieren, vogels, amfibieen en insekten, van alles komen we tegen. Het is ook goed dat we zelf sporen moeten zoeken en beredeneren wat het zou kunnen zijn. Doordat we in verschillende terreinen komen, zien we ook veel diersoorten. Erg leerzaam en vooral ook ontzettend leuk.
– Ans K., deelneemster jaaropleiding 2016

Altijd buiten, altijd praktisch, alle vragen mogelijk, goede samenwerking Jeroen en Tom als 2 totaal verschillende persoonlijkheden en manier van doceren...maar allebij aanstekelijk enthousiast! Er gaat een mooie verrassende wereld voor mij open!
Voor elke natuurliefhebber een aanrader, nee een must!
– Jacintha van K., deelneemster jaaropleiding 2016

Thema-avond Dassen IVN & KNNV Winterswijk woensdag 12-10-2016

Drie-en-dertig bezoekers trok deze thema-avond over dassen in Winterswijk, een heel goede score. Van te voren meldde een aantal mensen mij al over het aanwezig zijn van dassenburchten in hun omgeving – geweldig! En ik neem aan dat zij dan ook aanwezig waren op deze bijzondere avond.

Onze spreker, Jeroen Kloppenburg uit Deventer vertelde met grote kennis van zaken en enthousiasme over de das:
Energiek bewegend over de gehele breedte van de zaal gaf hij aan hoe groot een dassenburcht kan zijn. Soms verdacht ik hem ervan stiekem zelf een das te zijn, of te willen zijn.

Over Jeroen:
Was in zijn jeugd al geïnteresseerd in de natuur. Daarom in 2008 de IVN-gidsencursus met goed gevolg afgelegd. De dassen trokken zijn aandacht, dus rond Deventer alle dassenburchten geinventariseerd. En momenteel is hij coördinator van de dassenwerkgroep Deventer.
Ook otters trokken zijn aandacht, en vele andere dieren. Nu adviseert en intersseert hij mensen met diverse workshops.

Over de das zelf:
In principe is het een vleesetend dag-roofdier, maar door menselijke ingrijpen is hij een beetje verbannen naar de schemering. Zijn voedselinname past de das aan aan de seizoenen; regenwormen, insecten, een verlaten aasdier, maar ook mais en kruiden. De das maakt een burcht die bestaat uit een aantal toegangs- en vluchtpijpen, met daarin diverse kamers: kraamkamer, speelkamers en voorraadkamers. Deze burcht kan zich, cirkelvormig, tientallen meters uitstrekken. Een enkele keer maakt een vos daar gebruik van en neemt een verlate pijp en kamer als nest. Dat blijkt in de praktijk aardig goed samen te gaan, die twee buren. Maar een vos is een niet zo proper dier, en de das wel. De das zal dan ook de verbindingen naar de vossenhuiskamer dichtmaken omdat die stinkt naar urine en prooi. De das maakt de ingang naar de burcht op een aparte manier: vanboven rond – en aan de onderkant afgevlakt (denk aan een gekantelde hoofdletter 'D'.) Een vossepijp is ovaalvormig en hoog. Een das is nogal eigenwijs en zit vast in zijn eigen patroon van voedselzoeken. Daardoor worden dassen regelmatig verkeersslachtoffer. Gelukkig nemen natuurorganisaties daarvoor maatregelen:
Speciale daspijpen en dasovergangen bij wegen. Agrariërs klagen wel over de das, immers zij beschadigen landbouwgrond door hun gewroet naar regenwormen en het stelen van mais, maar de das is niet verantwoordelijk voor infectieziekten zoals rundertuberculose. Eerder andersom, want een besmette koeienvlaai blijft wekenlang liggen.

De das – een heerlijk dier met race-strepen op zijn kop ( ja ik ben een rally-rijder).

Deze lezing vond ik erg informatief, goed gedocumenteerd en voorzien van prachtige afbeeldingen, derhalve beoordeel ik het met vier en een halve ster uit maximaal vijf. (4½*)
– Hans B., IVN Winterswijk