Weylin Tracking logo
illustratieve foto

Diersporen leren herkennen

Diersporen leren herkennen met de sporenspecialisten van Weylin Tracking. Reeds jaren verzorgen wij cursussen en workshops voor natuurliefhebbers en groene professionals. Op deze pagina een overzicht van onze workshops en cursussen. Voor meer informatie neem contact met ons op. Voor groene professionals verzorgen wij ook cursussen op maat.

Benieuwd wat deelnemers over onze cursussen zeggen? Lees dan hier de reviews.

Deelnemer aan een diersporencursus fotografeert de geleerde braakballen van uilen als geheugensteun.
Determinatie van braakballen van uilen is onderdeel van veel cursussen.

Onze activiteiten en corona

Onze cursussen zijn corona-proof. We zijn de hele dag buiten en kunnen voldoende afstand houden. Ook de werkvormen zijn zó opgezet dat er in kleine groepjes gewerkt wordt waarbij onderlinge afstand bewaard wordt. Voor de jaaropleiding doen we alle theoretische onderdelen via een webinar. Zo blijft er meteen meer tijd over in het veld! Indien nieuwe maatregelen de doorgang verhinderen bieden we meerdere mogelijkheden waar deelnemers uit kunnen kiezen. Heeft u nog een vraag, neem dan contact met ons op.

Hieronder het huidige aanbod aan activiteiten. Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte (en ontvang je extra spoorzoektips & downloads). Het stoplicht geeft aan of je je nog kan opgeven voor deze activiteit:
- Plaatsen vrij.
- De laatste plaatsen, wacht niet te lang...
- Vol, maar je kan op de wachtlijst!


Tweedaagse Cursus Diersporen

Onze tweedaagse cursus diersporen biedt een brede kennismaking met de wondere wereld van diersporen. In twee heel verschillende gebieden gaan we onder meer pootafdrukken en de manier waarop dieren lopen behandelen. Maar ook andere sporen, zoals veren, braakballen en uitwerpselen. Een wandeling zal na het volgen van deze cursus nooit meer hetzelfde zijn!

Data en beschikbaarheid:
Tweedaagse: 13 & 14 maart 2021, 24 & 25 april 2021, 8 & 10 juni 2021, 23 & 24 oktober 2021.


Cursus Diersporen voor Ecologen 2021

Het kunnen determineren van diersporen is een waardevolle vaardigheid voor ecologen, boswachters en andere groene professionals. Het biedt de mogelijkheid de aanwezigheid van soorten aan te tonen met een lage impact op die dieren zelf. Tijdens deze cursus behandelen we sporen die van belang zijn bij het uitvoeren van bijvoorbeeld quickscans. Daaronder prenten van soorten als das en marterachtigen. Maar ook vogelnesten, veren en braakballen. De prenten van kleine marterachtigen zoals ze aangetroffen worden opsporen planken is onderdeel van de cursus.

Data en beschikbaarheid:
Vijfdaagse cursus: 8, 15, 20, 22 en 29 april 2021.


Mantracking met Kyt Lyn Walken - Intermedia & Advanced

Bij het spoorvolgen pakken we een spoor op, achtergelaten door een dier of mens. Doel is ongezien uit te komen bij de maker van het spoor... Dit weekend gaan we ons verdiepen in mantracking, het volgen van een spoor gemaakt door een mens. Daarvoor halen we Kyt Lyn Walken naar Nederland, een echte specialiste op dit gebied. Nadat Kyt eerder de basiscursus heeft gegeven is het nu mogelijk om de niveaus Intermediate en Advanced te volgen.

Data en beschikbaarheid:
Intermediate: 10 & 11 juli 2021, Advanced: 12 & 13 juli 2021.


Vervolgcursus Diersporen

Speciaal voor de mensen die reeds kennis hebben van diersporen bieden we een weekend van verdieping aan. In een nieuw gebied gaan we op zoek naar sporen die bij de reguliere cursussen niet behandeld worden. Dit jaar gaan we naar de Noordzeekust. Specialisten op het gebied van sporen op het strand gaan ons helpen onze kennis verder uit te breiden.

Data en beschikbaarheid:
Weekend: 2 & 3 oktober 2021.


Workshop Wolvensporen

Nog niet zo lang geleden was de aanwezigheid van wolven in Nederland een theoretische mogelijkheid. Inmiddels is het een realiteit en is er zelfs een heuse roedel aanwezig. Wolven laten zich erg moeilijk zien maar laten wel sporen na. De sporenspecialisten van Weylin tracking organiseren een eendaagse cursus om deze sporen te leren herkennen.

Data en beschikbaarheid:
Eendaagse workshop: 28 februari 2021, 20 juni 2021, 19 september 2021 en 23 november 2021.


Jaaropleiding Diersporen 2021

Voor iedereen die zich ècht verdiepen wil in de wereld van diersporen. Over een periode van een jaar gaan we in het veld aan de gang met onze innovatieve werkvormen. Webinars worden gebruikt om je voor te bereiden op de praktijk in het veld. Voor wie wil is er een Facebook- en een Whatsappgroep beschikbaar om tussendoor feedback te krijgen. Gedurende de cursus hebben cursisten gratis toegang tot onze digitale Diersporengids.nl.

Data en beschikbaarheid:
Velddagen Groep I (zondagen) , 7 maart, 11 april, 30 mei, 13 jun, 12 september, 10 oktober en 14 november 2021.
Velddagen Groep II (dinsdagen) , 13 april, 1 juni, 15 juni, 14 september, 12 oktober en 16 november 2021.
Online sessies (beide groepen, 19-20u), 3 april, 28 mei, 11 juni en 10 september 2021.


Weekend Spoorvolgen

Spoorvolgen is de ultieme vaardigheid binnen het spoorzoeken. Hier komt alle kennis en kunde van de spoorzoeker samen. De eerste dag behandelen we diverse aspecten van het spoorvolgen. Onder meer pressure releases, verloren spoor terugvinden, verschillende ondergronden (zoals zand, bladeren en mos) en leeftijden van sporen. De tweede dag gaan we daadwerkelijk sporen van dieren volgen. Dit weekend is voor iedereen met een basiskennis van diersporen en nu de volgende stap willen nemen.

Data en beschikbaarheid:
Weekend: 29 & 30 mei 2021.


terug naar boven