Weylin Tracking logo
illustratieve foto

Diersporen leren herkennen

Diersporen leren herkennen met de sporenspecialisten van Weylin Tracking. Reeds jaren verzorgen wij cursussen en workshops voor natuurliefhebbers en groene professionals. Op deze pagina een overzicht van onze workshops en cursussen. Voor meer informatie neem contact met ons op. Voor groene professionals verzorgen wij ook cursussen op maat.

Met heel veel plezier de jaaropleiding op dinsdag gevolgd. Natuureducatie kan soms saai en oubollig zijn, maar bij Weylintracking geen uitgebreide theoriesessies met dia’s in een stoffig hok. Vanaf de eerste minuut ben je in het veld bezig met diersporen: prenten, uitwerpselen, veren, vraat- en knaagsporen en nog veel meer. Met mijn 20 jaar ervaring als docent en veelvuldig cursusleider bij een natuur- en vogelwacht neem ik mijn petje af voor de gevolgde didactiek. Jeroen leert je goed te kijken en zelf na te denken op een positief kritische manier waardoor alle deelnemers op hun eigen niveau bediend werden en grote stappen hebben gemaakt. Daarnaast gewoon heel veel lol gehad met de groep. Het jaar is omgevlogen. Dus wil je lekker buiten aan de slag, check Weylin Tracking, en er gaat een heel nieuwe (dieren)wereld voor je open!
– Christiaan D., deelnemer jaaropleiding 2019.

Meer reviews zijn hier te lezen.

Aanbod

Onze jaaropleidingen zijn inmiddels gestart. U kunt wel vrijblijvend uw interesse laten weten om deel te nemen in 2021. Dan nemen wij later dit jaar contact met u op.

Weekendcursus Diersporen: 24 & 25 oktober 2020 , 31 oktober & 1 november 2020

Workshop Wolvensporen: 5 juli 2020 , 20 september 2020

Diersporenreis naar Israël: 30 september t/m 5 oktober 2020

Workshop Spoorvolgen: 14 & 15 november 2020

Stoplicht: - Plaatsen vrij. - De laatste plaatsen, wacht niet te lang... - Vol, maar je kan op de wachtlijst!

Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte (en ontvang je extra spoorzoektips & downloads). Meer informatie nodig? Neem dan contact op.Cursus Diersporen voor Ecologen

Data: 28 april 2020, 30 april 2020, 7 mei 2020 en 12 mei 2020. Kosten: €395,- ex. BTW. Maximaal aantal deelnemers: 8. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Het kunnen determineren van diersporen is een waardevolle vaardigheid voor ecologen, boswachters en andere groene professionals. Het biedt de mogelijkheid de aanwezigheid van soorten aan te tonen met een lage impact op die dieren zelf. Zo is bijvoorbeeld het gebruik van sporenbuizen populair bij het inventariseren van kleine marterachtigen. Maar ook bij het uitvoeren van een quickscan is kennis van diersporen onontbeerlijk. En sporen zijn vaak de eerste tekenen dat een nieuw dier aanwezig is in een gebied. Deze cursus is specifiek bedoeld voor deze groene professionals.

Deze dagen behandelen we:
Dag 1: Prenten. Deze dag verdiepen we ons in de diverse voetvormen die bestaan. Zodra je de overeenkomsten gaat zien in een bepaalde diergroep zijn prenten snel op naam te brengen. Naast de bekendere zoogdieren behandelen we soorten die voor ecologen van belang zijn, waaronder de marterachtigen.
Dag 2: Gangen. De manier waarop dieren lopen is een determinatie kenmerk. Niet altijd zijn prenten even duidelijk. De manier van voortbewegen helpt dan een determinatie te kunnen maken. Verder bouwen we voort op de kennis van de eerste dag, en breiden deze uit. Onder andere met vogelprenten.
Dag 3: Sporen. Naast de bekende loopsporen zijn er nog vele andere typen sporen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan haren, veren, braakballen en uitwerpselen. Deze kunnen allemaal gevonden worden in het veld en geven bewijs van de aanwezigheid van die diersoorten.
Dag 4: Kleine marterachtigen. De wezel en hermelijn hebben in diverse provincies momenteel speciale aandacht. Het gebruik van buizen met daarin een looplank met inkt is een goedkope, veilige en daardoor veel gebruikte methode om de aanwezigheid vast te stellen. Deze dag gaan we bezig met de herkenning van deze soorten, alswel het verschil met andere soorten die met deze methode regelmatig vast gelegd worden. Daaronder amfibieën, 'muizen' en insecten.

Meer informatie voor groene professionals is te vinden op onze diensten pagina.terug naar boven


Workshop Wolvensporen

Datum: 5 juli 2020, 20 september 2020 Kootwijkerzand van 10:00-15:00. Kosten: €75,-. Maximaal aantal deelnemers: 12. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Zou jij wolvensporen herkennen als je ze tegenkwam? In deze workshop gaan we praktisch aan de gang met wolvensporen. Momenteel is dit één van onze meest populaire workshops die we meerdere keren per jaar geven.
Het ging opeens erg snel. Nog niet zo lang geleden was de aanwezigheid van wolven in Nederland een theoretische mogelijkheid. Inmiddels is het een realiteit en zijn er constant meerdere wolven aanwezig en zijn de eerste jongen zelfs geboren. Wolven laten zich erg moeilijk zien maar laten wel sporen na. De sporenspecialisten van Weylin tracking organiseren een eendaagse cursus om deze sporen te leren herkennen. We gaan tijdens deze workshop aan de slag met de volgende sporen:

- Herkenning van pootafdrukken van wolven en het verschil met honden, vossen en andere dieren. Met onze innovatieve werkvormen ga je de verschillen begrijpen.
- Herkenning van uitwerpselen van wolven en het verschil met die van andere dieren. Wat zit er zoal in? We hebben samples van wolvendrollen mee zodat de kenmerkende geur opgenomen kan worden.
- Een enkele pootafdruk is nooit met zekerheid als wolf te determineren. Een drafspoor van tenminste 100 meter geldt wel als wetenschappelijk bewijs. We gaan de volgende gangen leren herkennen van wolven: stap, draf en galop.
- En nog meer!
- Wat moet je doen als je sporen vindt? We behandelen onder meer je juiste wijze van documenteren.

Waar relevant aan de sporen behandelen we de ecologie van de wolf, maar we kunnen vanwege het brede sporenpalet dat deze dieren achterlaten daar niet diep op ingaan. Een boek als "De Wijsheid van Wolven" is een goede inleiding in de ecologie van wolven. Bereid je voor op een dag op de knieën sporen te bestuderen! Met onze afwisselende werkvormen maak je je de lesstof eigen, soms alleen, soms in groepjes. Naast dat het een leerzame dag moet zijn vinden wij het ook belangrijk dat het een leuke dag moet zijn.

Voor groene professionals, zoals ecologen en boswachters, kunnen wij tevens een workshop wolvensporen op maat geven. Voor meer informatie kunt u contact opnemen.
terug naar boven


Weekendcursus Spoorvolgen

Datum: 14 & 15 november 2020 van 10:00-15:00. Locatie: Wekeromsezand en Flevoland. Kosten: €275,-. Maximaal aantal deelnemers: 4. Niet inbegrepen zijn overnachtingen, eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Spoorvolgen is een onderdeel van spoorzoeken. Het is de ultieme vaardigheid waar alle kennis en ervaring van de spoorzoeker samenkomt. Het is ook wel bekend onder de Engelse term trailing.
De eerste dag leggen we een solide basis waarmee je je als spoorvolger ontwikkelen kan. Hoe bepaal je of een spoor volgbaar is? Wat zijn de indicatoren die je vertellen wat een dier deed, hoe snel het zich bewoog en welke richting het opging? Hoe pikken we een spoor op welke we gaan volgen? De hele dag zit je op de knieën om het je eigen te maken.
Als je in Nederland op zoek gaat naar een specialist op dit gebied kom je al snel uit bij Michel Grobbe. Spoorvolgen is zijn passie. Hij is de auteur van het in de zomer van 2017 verschenen Weylin Veldgids Spoorvolgen. De tweede dag gaan we met Michel op pad in een gebied waar we daadwerkelijk wild gaan volgen. De groep is bewust klein omdat we de tweede dag geheel bezig zijn met het daadwerkelijke spoorvolgen met als doel bij de maker van het spoor uit te komen!terug naar boven


Weekendcursus Diersporen

Alle dagen van 10:00-15:00. Dag 1 Veluwe, dag 2 uiterwaarden omgeving Deventer (mogelijk uitwijk indien er sprake is van hoog water). Maximaal twaalf deelnemers. Kosten €145,-. Niet inbegrepen zijn overnachtingen, eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Voor wie meer wil leren over diersporen is de weekendcursus diersporen een uitstekende start. In deze twee dagen gaan we het brede spectrum aan sporen welke we kunnen vinden in Nederland verkennen.
Twee dagen, twee totaal verschillende gebieden met bijbehorende sporen. De eerste dag beginnen we op de Veluwe. Grote dieren als edelhert en wild zwijn laten duidelijke sporen na. We gaan niet alleen de voetsporen (prenten) leren herkennen, maar op de manier waarop ze gelopen hebben. De zogenaamde gang. De tweede dag duiken we typische Nederlandse natuur in, de uiterwaarden nabij Deventer. Muskusrat, bever, watervogels en bruine rat zijn zomaar enkele dieren waar we sporen van zullen gaan tegenkomen.
Dit weekend leren we je de basis van het spoorzoeken. Wat neem je mee? Hoe gebruik je een sporengids? Hoe meet je een spoor op? Uiteraard komen een reeks van sporen voorbij; prenten, vraatsporen, uitwerpselen, wissels, woonsporen en meer.
terug naar boven


Jaaropleiding 2020 groep 2 (op dinsdagen)

Data: 21 april (prenten), 19 mei (gangen), 16 juni (sporen I), 15 september (leren waarnemen), 13 oktober (spoorvolgen) en 10 november (sporen II en afsluiting). Alle dagen van 10:00-15:00. Kosten: €495,-. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Tijdens de jaaropleiding diersporen neem je deel aan workshops verdeeld over een jaar. Elke workshop behandelt een aspect van diersporen. Tussen de workshops door oefen je het geleerde in je eigen omgeving. Op deze wijze is er echt tijd een bepaald onderwerp uit te diepen. Eerst in een workshop onder begeleiding van een ervaren instructeur. Vervolgens maak je het geleerde eigen in je vertrouwde omgeving. Een besloten Facebook groep is beschikbaar voor feedback en extra ondersteuning. Tevens is daar extra lesstof beschikbaar. Gedurende de opleiding hebben cursisten gratis toegang tot diersporengids.nl. Het lesprogramma van de tweede groep is dezelfde als die van de eerste (zie hieronder). Waar de eerste groep op zondag gegeven wordt, vallen de dagen van de tweede groep op dinsdag. De groepsgrootte op dinsdag is kleiner, maximaal acht deelnemers tegen vijftien in de eerste groep. En er is één cursusdag minder. De lesstof van deze wordt over de andere dagen verdeeld. De tweede groep is hierdoor geschikter voor mensen die een kleinere groep prefereren, of voor professionals die een door de weekse dag willen.

De jaaropleidingen voor 2020 zijn vol. We kunnen je wèl alvast (zonder verplichting) op de lijst voor 2021 zetten. Neem contact op.

Jaaropleiding 2020

Data: 8 maart (introductie), 19 april (prenten), 17 mei (gangen), 14 juni (sporen I), 13 september (leren waarnemen), 11 oktober (spoorvolgen) en 8 november (sporen II en afsluiting). Alle dagen van 10:00-15:00. Kosten: €425,-. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

In de jaaropleiding diersporen neem je deel aan zeven workshops verdeeld over een jaar. Elke workshop behandelt een aspect van diersporen. Tussen de workshops door oefen je het geleerde in je eigen omgeving. Op deze wijze is er echt tijd een bepaald onderwerp uit te diepen. Eerst in een workshop onder begeleiding van een ervaren instructeur. Vervolgens maak je het geleerde eigen in je vertrouwde omgeving. Een besloten Facebook groep is beschikbaar voor feedback en extra ondersteuning. Tevens is daar extra lesstof beschikbaar. Gedurende de opleiding hebben cursisten gratis toegang tot diersporengids.nl.

De workshops worden gegeven op afwisselende locaties in het midden en het oosten van het land. We beginnen om tien uur, en eindigen rond drie uur in de middag. Soms kan er sprake zijn van een uitloop. Aan het eind zitten de hoofden boordevol met nieuwe informatie! De opleiding wordt afgesloten met een examen waarvan de uitslag op het diploma vermeld wordt.

De instructeurs zijn Jeroen Kloppenburg en Tom Dekker. Meer informatie over de instructeurs is hier te vinden. Er zijn altijd twee instructeurs aanwezig. De groep bestaat uit maximaal vijftien cursisten. Veel van de locaties zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Een enkele keer ligt deze iets verder. Waar mogelijk kunnen we deelnemers met elkaar in contact brengen zodat mensen kunnen samen rijden. Ook kunnen de instructeurs deelnemers van het dichtstbijzijnde NS-station afhalen.

Spoorzoeken (Veluwezoom, Dieren)
In deze eerste workshop behandelen we de basis voor het spoorzoeken. Zonder een degelijk fundament staat geen huis! Wat nemen we mee het veld in? Je kan te veel mee nemen, maar ook te weinig. Je moet ook leren zien waar je sporen vinden kan. Dat gaan we doen door het landschap te lezen, maar ook een kaart. Elk dier maakt anders gebruik van het landschap, en met dat besef komt de kennis waar op zoek te gaan. En hoe meet je die sporen vervolgens op zodat je deze opzoeken kan in een veldgids? En als je er dan alsnog niet uitkomt, hoe leg je een spoor (fotografisch) vast zodat een derde persoon zonder voorkennis het spoor juist beoordelen kan? Ook gaan we je helpen met een vast sporengebied in je eigen gebied en het vinden van een zitplek (sit spot). Dit zullen de plekken zijn waar je de kennis van de jaaropleiding verder zult uitdiepen.

Prenten (Kootwijkerzand, Veluwe)
De prent, spoorzoekertaal voor een voetafdruk, is hèt schoolboek voorbeeld van een dierspoor. Een prent vertelt veel meer over een dier dan je in eerste instantie zou kunnen denken. Het vertelt je over welk dier het gemaakt heeft. Maar ook over het geslacht en de leeftijd. De vorm kan ons nog veel meer vertellen. Want waarom heeft een hoefdier eigenlijk hoeven? En hebben katten de nagels doorgaans ingetrokken terwijl honden dat niet doen? We gaan leren denken vanuit het dier, geen rijtjes drillen. Waarom is een voetvorm zo geëvolueerd? Zo ontstaat een dieper begrip waarom de prent eruitziet zoals deze voor je op de grond ligt. Ook wanneer deze slechts gedeeltelijk zichtbaar is, of het voor jou een onbekend dier betreft.

Gangen (Wekeromsezand, Wekerom)
Een gang is de wijze waarop een dier zich heeft voortbewogen. Elk dier heeft zijn eigen standaardgang. Een ree stapt al knabbelend door het bos, een marter hoopt met zijn martersprong een prooidier te verrassen. Een ree in draf voelt zich onrustig, in galop is er volop paniek. Het herkennen van de gang verteld ons dus wat over hoe het dier zich voelde en wat het deed. Bij onduidelijke prenten kan de gang ons ook helpen bij de determinatie van de maker. Wanneer een verregende kattenprent op een marterprent lijkt maar duidelijk in stap heeft gelopen is marter onwaarschijnlijk. Ook is herkennen van de gang de basis voor het sporen volgen, het dier over langere afstand kunnen volgen.
Uitgelegd in vrijwel elk sporenboek, maar slechts weinigen die de kennis daaruit opnemen kunnen. Jeroen heeft een workshop ontwikkeld waarmee iedereen zich deze kennis eigen maken kan. Op interactieve wijze leer je te denken vanuit het dier. Op deze wijze kan je na enige oefening de bewegingen van een dier ‘lezen’, ook die buiten de standaard gangen vallen.Sporen I (Sign) (Ossenwaard, Deventer)
Het Nederlands is gezegend met één woord waar alle soorten sporen van dieren worden ondergebracht: sporen. In het Engels worden ze gesplitst in track (voetsporen) en sign (alle andere sporen). In de workshops prenten en gangen werden de voetsporen reeds behandeld. In deze workshop behandelen we de andere sporen. We gaan kijken wat uitwerpselen ons vertellen over de maker. Er zijn verschillende aspecten van uitwerpselen die ons veel vertellen. Denk bijvoorbeeld aan de vorm, inhoud en locatie. Dieren wonen natuurlijk ook ergens. Ze doen dat allemaal op hun eigen manier. Soms verschillen die erg van elkaar, soms lijken ze ook erg op elkaar. Want wanneer is een holletje in de grond van een bosmuis, of een woelmuis? Verder kijken we naar vraatsporen, insectensporen en nog veel meer.

Leren waarnemen (Oxerhof, omgeving Deventer)

Sta stil. De bomen voor je en het struikgewas naast je zijn niet verdwaald.
Waar je bent is Hier, en je moet het behandelen als een krachtige vreemdeling,
en het toestemming vragen het te leren kennen, en jou te leren kennen.
Het bos ademt. Luister. Het antwoord, ik heb deze plek rond jou gemaakt.
Als je weggaat kom je misschien terug, en noem je het Hier.
Geen twee bomen zijn hetzelfde voor de raaf,
geen twee takken hetzelfde voor de winterkoning.
Als je niet weet wat een boom of tak doen, dan ben je waarachtig verdwaald.
Sta stil, het bos weet waar je bent. Je moet het jou laten vinden.

“Verdwaald”, door David Wagoner

In deze workshop gaan we ons bewust worden van onze invloed op onze omgeving. Wij zijn de gehele dag gericht en met focus bezig. We gunnen ons nog maar weinig rust. Zelfs in het bos walsen we op zo’n tempo door dat dieren zich reeds lang uit te voeten gemaakt hebben ruim voordat we ze kunnen zien. In deze workshop leer je je cirkel van verstoring kleiner te maken dan de cirkel van waarneming. Dat, tezamen met alle kennis opgedaan in deze jaaropleiding maakt bijzondere ontmoetingen mogelijk. Daarbij overigens geen zweverige geitenwollensokken praat. De rust die je ervaart is reëel.

Sporenvolgen (trailing en pressure releases) (Wekeromsezand, Wekerom)
In deze workshop gaan we sporen leren volgen. Dat vergt weer heel andere vaardigheden als bij het determineren van enkele sporen. Het volgen van een groot dier op een zandpad is één, maar wat wanneer die het pad verlaat en zijn weg vervolgd op de humusrijke ondergrond? Ook gaan we zogenaamde pressure releases leren zien. Het lijkt nu misschien onmogelijk te kunnen zien of iemand bijvoorbeeld naar links of naar rechts keek. Maar met enige oefening kan iedereen dit leren zien.
Een spoor daadwerkelijk kunnen volgen is erg leuk om te kunnen doen. Het geeft een inkijk in de wereld van het dier welke anders verborgen was gebleven. We zijn voor deze workshop in een sporenrijke omgeving waar we het spoor van een dier gaan oppakken en volgen. Ook bestuderen we onze eigen voetafdrukken, want uiteindelijk is er geen verschil in de pressure releases van dier en mens.

Sporen II & Certificaat Uitreiking (Oxerhof, Deventer)
De laatste workshop gaan we nog meer sporen behandelen die niet in voorgaande workshops behandeld zijn. Ook kunnen we onderwerpen waar nog extra uitleg gewenst is, of gemiste workshops behandelen. Daarna is het tijd voor een toets waarin jij en wij het afgelopen jaar gaan evalueren. We sluiten de cursus af met een drankje in een prachtige omgeving..

De jaaropleidingen voor 2020 zijn vol. We kunnen je wèl alvast (zonder verplichting) op de lijst voor 2021 zetten. Neem contact op.terug naar boven