Weylin Tracking logo
illustratieve foto

Agenda

Op deze pagina een overzicht van komende diersporen workshops en cursussen. Voor meer informatie neem contact met ons op. Voor groene professionals verzorgen wij ook cursussen op maat.

= Er zijn nog voldoende plaatsen vrij.
= Laatste plaatsen, wacht niet te lang...
= Vol, maar je kan op de wachtlijst!

Onze cursussen diersporen & spoorzoeken

Het diersporenweekend is voor iedereen die kennismaken wil met diersporen en spoorzoeken. Het blijkt overigens een populair (verjaardags-) cadeau te zijn! De jaaropleiding is voor diegene die de volgende stap wilt zetten. Met zeven dagen verspreid over een jaar met huiswerk en online begeleiding geeft het een solide basis je te ontwikkelen in deze fascinerende wetenschap.

Workshop Wolvensporen - 24 maart 2019
Workshop Wolvensporen - 30 april 2019
Weekendcursus Diersporen - 1 & 2 juni 2019
Weekendcursus Diersporen - 5 & 6 oktober 2019
Weekendcursus Diersporen Vlaanderen - 20 & 21 april 2019
Jaaropleiding 2019 - diverse data
Jaaropleiding 2019 groep 2 (dinsdag) - diverse data

Workshops in samenwerking met specialisten:

Workshop Veren (met Erwin van Maanen) - 3 februari 2019


Andere workshops zijn in voorbereiding. Via de nieuwsbrief kan je op de hoogte blijven van toevoegingen aan het programma (en extra spoorzoektips & downloads ontvangen). Voor meer informatie kan je contact opnemen via de contactpagina.Workshop Wolvensporen

Datum: 24 maart & 30 april 2019 Kootwijkerzand van 10:00-15:00. Kosten: €65,-. Maximaal aantal deelnemers: 12. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Zou jij wolvensporen herkennen als je ze tegenkwam? In deze workshop gaan we praktisch aan de gang met wolvensporen. Momenteel is dit één van onze meest populaire workshops die daags na aankondiging reeds vol zit!
Het ging opeens erg snel. Nog niet zo lang geleden was de aanwezigheid van wolven in Nederland een theoretische mogelijkheid. Inmiddels is het een realiteit en zijn er constant meerdere wolven aanwezig. Wolven laten zich erg moeilijk zien maar laten wel sporen na. De sporenspecialisten van Weylin tracking organiseren een eendaagse cursus om deze sporen te leren herkennen. We gaan aan de slag met de volgende sporen:

- Herkenning van pootafdrukken van wolven en het verschil met honden, vossen en andere dieren. We reproduceren realistische afdrukken op de grond en hebben gipsafdrukken mee van meerdere wolven, waaronder die van de bekende wolvin Naya.
- Herkenning van uitwerpselen van wolf en het verschil met die van andere dieren. Wat zit er zoal in? We hebben samples van wolvendrollen mee zodat de kenmerkende geur opgenomen kan worden.
- Een enkele pootafdruk is nooit als zeker van wolf te determineren. Een drafspoor van zeker 100 meter geldt wel als wetenschappelijk bewijs. We gaan de volgende gangen leren herkennen van wolven: stap, draf en galop.
- Sporen documenteren op correcte wijze.

Waar relevant aan de sporen behandelen we de ecologie van de wolf, maar we kunnen vanwege het brede sporenpalet dat deze dieren achterlaten daar niet te diep op ingaan. Een boek als "De Wijsheid van Wolven" is een goede inleiding in de ecologie van wolven. Weylin Tracking staat bekend om zijn didactisch doordachte en innovatieve werkvormen. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat het naast een leerzame dag, een cursusdag ook gezellig moet zijn.

terug naar boven


Workshop Veren

Datum: 3 februari 2019 van 10:00-15:00. Locatie: Olst. Kosten: €65,-. Maximaal aantal deelnemers: 20. Koffie & thee inbegrepen. Niet inbegrepen zijn eten en vervoer van en naar de locatie.

Veren zijn een specialisatie op zich. Ze kunnen een leven lang studieobject vormen. Deze workshop begint met een introductie over veren. Wat is de functie, hoe worden ze gemaakt? Daarna gaan we leren hoe we systematisch veren kunnen determineren. Hoe herkennen we uilenveren, het verschil tussen havik en buizerd? En hoe zit het met al die kleine zangvogels? Na deze workshop is een hoop van de ogenschijnlijke mystiek rond het determineren van veren verdwenen. Alhoewel dit een workshop binnen is gaan we toch veel praktisch aan de gang met veren om het geleerde meteen in de praktijk te brengen. De workshop wordt gegeven door Erwin van Maanen. Sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door veren. Veren van vooral roofvogels verzameld in de natuur en dierentuinen stalde hij uit in zijn museum op zolder. Later deed Erwin onder meer onderzoek naar de ruiveren van havik en sperwer op de Sallandse Heuvelrug. Doel was de leeftijdsopbouw en overleving te kunnen volgen. Naast zijn fascinatie voor veren heeft Erwin een ecologisch adviesbureau.

terug naar boven


Weekendcursus Diersporen

Data: 17 & 18 november 2018, 1 & 2 juni 2019 en 5 & 6 oktober 2019. Alle dagen van 10:00-15:00. Dag 1 Veluwe, dag 2 uiterwaarden omgeving Deventer (mogelijk uitwijk indien er sprake is van hoog water). Maximaal twaalf deelnemers. Kosten €120,-. Niet inbegrepen zijn overnachtingen, eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Voor wie meer wil leren over diersporen is de weekendcursus diersporen een uitstekende start. In deze twee dagen gaan we het brede spectrum aan sporen welke we kunnen vinden in Nederland verkennen.
Twee dagen, twee totaal verschillende gebieden met bijbehorende sporen. De eerste dag beginnen we op de Veluwe. Grote dieren als edelhert en wild zwijn laten duidelijke sporen na. We gaan niet alleen de voetsporen (prenten) leren herkennen, maar op de manier waarop ze gelopen hebben. De zogenaamde gang. De tweede dag duiken we typische Nederlandse natuur in, de uiterwaarden nabij Deventer. Muskusrat, bever, watervogels en bruine rat zijn zomaar enkele dieren waar we sporen van zullen gaan tegenkomen.
Dit weekend leren we je de basis van het spoorzoeken. Wat neem je mee? Hoe gebruik je een sporengids? Hoe meet je een spoor op? Uiteraard komen een reeks van sporen voorbij; prenten, vraatsporen, uitwerpselen, wissels, woonsporen en meer.
terug naar boven


Weekendcursus Diersporen in Vlaanderen

Data: 20 & 21 april 2019. Beide dagen van 10:00-15:00. Dag 1 op de Kalmthoutse heide (bos, heide en zandverstuiving). Dag 2 in het GOC overstromingsgebied van Kruibeke, waaronder de Rupelmondse kreek (locaties kunnen nog veranderen). Kosten €120,-. Niet inbegrepen zijn overnachtingen, eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Voor wie meer wil leren over diersporen is de weekendcursus diersporen een uitstekende start. In deze twee dagen gaan we het brede spectrum aan sporen welke we kunnen vinden in Vlaanderen verkennen.
Twee dagen, twee totaal verschillende gebieden met bijbehorende sporen. De eerste dag beginnen we op de Kalmthoutse heide. Grote dieren als edelhert en wild zwijn laten duidelijke sporen na. We gaan niet alleen de voetsporen (prenten) leren herkennen, maar op de manier waarop ze gelopen hebben. De zogenaamde gang. De tweede dag duiken we natte natuur in. Muskusrat, bever, watervogels en bruine rat zijn zomaar enkele dieren waar we sporen van zullen gaan bestuderen.
Dit weekend leren we je de basis van het spoorzoeken. Wat neem je mee? Hoe gebruik je een sporengids? Hoe meet je een spoor op? Uiteraard komen een reeks van sporen voorbij; prenten, vraatsporen, uitwerpselen, wissels, woonsporen en meer.terug naar boven


Jaaropleiding 2019 groep 2

Data: 12 maart (prenten), 16 april (gangen), 18 juni (sporen I), 17 september (bewustzijn), 15 oktober (spoorvolgen) en 12 november (sporen II en afsluiting). Alle dagen van 10:00-15:00. Kosten: €550,-. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Tijdens de jaaropleiding diersporen neem je deel aan workshops verdeeld over een jaar. Elke workshop behandelt een aspect van diersporen. Tussen de workshops door oefen je het geleerde in je eigen omgeving. Op deze wijze is er echt tijd een bepaald onderwerp uit te diepen. Eerst in een workshop onder begeleiding van een ervaren instructeur. Vervolgens maak je het geleerde eigen in je vertrouwde omgeving. Een besloten Facebook groep is beschikbaar voor feedback en extra ondersteuning. Tevens is daar extra lesstof beschikbaar. Gedurende de opleiding hebben cursisten gratis toegang tot diersporengids.nl. Het lesprogramma van de tweede groep is dezelfde als die van de eerste (zie hieronder). Waar de eerste groep op zondag gegeven wordt, vallen de dagen van de tweede groep op dinsdag. De groepsgrootte op dinsdag is kleiner, maximaal acht deelnemers tegen vijftien in de eerste groep. En er is één cursusdag minder. De lesstof van deze wordt over de andere dagen verdeeld. De tweede groep is hierdoor geschikter voor mensen die een kleinere groep prefereren, of voor professionals die een door de weekse dag willen.

Jaaropleiding 2019

Data: 10 februari (spoorzoeken), 10 maart (prenten), 14 april (gangen), 16 juni (sporen I), 15 september (bewustzijn), 13 oktober (spoorvolgen) en 10 november (sporen II en afsluiting). Alle dagen van 10:00-15:00. Kosten: €375,-. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

In de jaaropleiding diersporen neem je deel aan zeven workshops verdeeld over een jaar. Elke workshop behandelt een aspect van diersporen. Tussen de workshops door oefen je het geleerde in je eigen omgeving. Op deze wijze is er echt tijd een bepaald onderwerp uit te diepen. Eerst in een workshop onder begeleiding van een ervaren instructeur. Vervolgens maak je het geleerde eigen in je vertrouwde omgeving. Een besloten Facebook groep is beschikbaar voor feedback en extra ondersteuning. Tevens is daar extra lesstof beschikbaar. Gedurende de opleiding hebben cursisten gratis toegang tot diersporengids.nl.

De workshops worden gegeven op afwisselende locaties in het midden en het oosten van het land. We beginnen om tien uur, en eindigen rond drie uur in de middag. Soms kan er sprake zijn van een uitloop. Aan het eind zitten de hoofden boordevol met nieuwe informatie! De opleiding wordt afgesloten met een examen waarvan de uitslag op het diploma vermeld wordt.

De instructeurs zijn Jeroen Kloppenburg en Tom Dekker. Meer informatie over de instructeurs is hier te vinden. Er zijn altijd twee instructeurs aanwezig. De groep bestaat uit maximaal vijftien cursisten. Veel van de locaties zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Een enkele keer ligt deze iets verder. Waar mogelijk kunnen we deelnemers met elkaar in contact brengen zodat mensen kunnen samen rijden. Ook kunnen de instructeurs deelnemers van het dichtstbijzijnde NS-station afhalen.

Spoorzoeken (Veluwezoom, Dieren)
In deze eerste workshop behandelen we de basis voor het spoorzoeken. Zonder een degelijk fundament staat geen huis! Wat nemen we mee het veld in? Je kan te veel mee nemen, maar ook te weinig. Je moet ook leren zien waar je sporen vinden kan. Dat gaan we doen door het landschap te lezen, maar ook een kaart. Elk dier maakt anders gebruik van het landschap, en met dat besef komt de kennis waar op zoek te gaan. En hoe meet je die sporen vervolgens op zodat je deze opzoeken kan in een veldgids? En als je er dan alsnog niet uitkomt, hoe leg je een spoor (fotografisch) vast zodat een derde persoon zonder voorkennis het spoor juist beoordelen kan? Ook gaan we je helpen met een vast sporengebied in je eigen gebied en het vinden van een zitplek (sit spot). Dit zullen de plekken zijn waar je de kennis van de jaaropleiding verder zult uitdiepen.

Prenten (Kootwijkerzand, Veluwe)
De prent, spoorzoekertaal voor een voetafdruk, is hèt schoolboek voorbeeld van een dierspoor. Een prent vertelt veel meer over een dier dan je in eerste instantie zou kunnen denken. Het vertelt je over welk dier het gemaakt heeft. Maar ook over het geslacht en de leeftijd. De vorm kan ons nog veel meer vertellen. Want waarom heeft een hoefdier eigenlijk hoeven? En hebben katten de nagels doorgaans ingetrokken terwijl honden dat niet doen? We gaan leren denken vanuit het dier, geen rijtjes drillen. Waarom is een voetvorm zo geëvolueerd? Zo ontstaat een dieper begrip waarom de prent eruitziet zoals deze voor je op de grond ligt. Ook wanneer deze slechts gedeeltelijk zichtbaar is, of het voor jou een onbekend dier betreft.

Gangen (Wekeromsezand, Wekerom)
Een gang is de wijze waarop een dier zich heeft voortbewogen. Elk dier heeft zijn eigen standaardgang. Een ree stapt al knabbelend door het bos, een marter hoopt met zijn martersprong een prooidier te verrassen. Een ree in draf voelt zich onrustig, in galop is er volop paniek. Het herkennen van de gang verteld ons dus wat over hoe het dier zich voelde en wat het deed. Bij onduidelijke prenten kan de gang ons ook helpen bij de determinatie van de maker. Wanneer een verregende kattenprent op een marterprent lijkt maar duidelijk in stap heeft gelopen is marter onwaarschijnlijk. Ook is herkennen van de gang de basis voor het sporen volgen, het dier over langere afstand kunnen volgen.
Uitgelegd in vrijwel elk sporenboek, maar slechts weinigen die de kennis daaruit opnemen kunnen. Jeroen heeft een workshop ontwikkeld waarmee iedereen zich deze kennis eigen maken kan. Op interactieve wijze leer je te denken vanuit het dier. Op deze wijze kan je na enige oefening de bewegingen van een dier ‘lezen’, ook die buiten de standaard gangen vallen.Sporen I (Sign) (Ossenwaard, Deventer)
Het Nederlands is gezegend met één woord waar alle soorten sporen van dieren worden ondergebracht: sporen. In het Engels worden ze gesplitst in track (voetsporen) en sign (alle andere sporen). In de workshops prenten en gangen werden de voetsporen reeds behandeld. In deze workshop behandelen we de andere sporen. We gaan kijken wat uitwerpselen ons vertellen over de maker. Er zijn verschillende aspecten van uitwerpselen die ons veel vertellen. Denk bijvoorbeeld aan de vorm, inhoud en locatie. Dieren wonen natuurlijk ook ergens. Ze doen dat allemaal op hun eigen manier. Soms verschillen die erg van elkaar, soms lijken ze ook erg op elkaar. Want wanneer is een holletje in de grond van een bosmuis, of een woelmuis? Verder kijken we naar vraatsporen, insectensporen en nog veel meer.

Bewustzijn (awareness, mindfulness) (Oxerhof, omgeving Deventer)

Sta stil. De bomen voor je en het struikgewas naast je zijn niet verdwaald.
Waar je bent is Hier, en je moet het behandelen als een krachtige vreemdeling,
en het toestemming vragen het te leren kennen, en jou te leren kennen.
Het bos ademt. Luister. Het antwoord, ik heb deze plek rond jou gemaakt.
Als je weggaat kom je misschien terug, en noem je het Hier.
Geen twee bomen zijn hetzelfde voor de raaf,
geen twee takken hetzelfde voor de winterkoning.
Als je niet weet wat een boom of tak doen, dan ben je waarachtig verdwaald.
Sta stil, het bos weet waar je bent. Je moet het jou laten vinden.

“Verdwaald”, door David Wagoner

In deze workshop gaan we ons bewust worden van onze invloed op onze omgeving. Wij zijn de gehele dag gericht en met focus bezig. We gunnen ons nog maar weinig rust. Zelfs in het bos walsen we op zo’n tempo door dat dieren zich reeds lang uit te voeten gemaakt hebben ruim voordat we ze kunnen zien. In deze workshop leer je je cirkel van verstoring kleiner te maken dan de cirkel van waarneming. Dat, tezamen met alle kennis opgedaan in deze jaaropleiding maakt bijzondere ontmoetingen mogelijk. Daarbij overigens geen zweverige geitenwollensokken praat. De rust die je ervaart is reëel.

Sporenvolgen (trailing en pressure releases) (Wekeromsezand, Wekerom)
In deze workshop gaan we sporen leren volgen. Dat vergt weer heel andere vaardigheden als bij het determineren van enkele sporen. Het volgen van een groot dier op een zandpad is één, maar wat wanneer die het pad verlaat en zijn weg vervolgd op de humusrijke ondergrond? Ook gaan we zogenaamde pressure releases leren zien. Het lijkt nu misschien onmogelijk te kunnen zien of iemand bijvoorbeeld naar links of naar rechts keek. Maar met enige oefening kan iedereen dit leren zien.
Een spoor daadwerkelijk kunnen volgen is erg leuk om te kunnen doen. Het geeft een inkijk in de wereld van het dier welke anders verborgen was gebleven. We zijn voor deze workshop in een sporenrijke omgeving waar we het spoor van een dier gaan oppakken en volgen. Ook bestuderen we onze eigen voetafdrukken, want uiteindelijk is er geen verschil in de pressure releases van dier en mens.

Sporen II & Certificaat Uitreiking (Oxerhof, Deventer)
De laatste workshop gaan we nog meer sporen behandelen die niet in voorgaande workshops behandeld zijn. Ook kunnen we onderwerpen waar nog extra uitleg gewenst is, of gemiste workshops behandelen. Daarna is het tijd voor het examen waarin het geleerde getoetst wordt. De uitslag van deze wordt vermeld op het certificaat die op deze dag uitgereikt wordt.

De Jaaropleiding voor 2019 is geheel gevuld. Maar u kunt wel contact opnemen voor deelname in 2020.terug naar boven