Weylin Tracking logo
illustratieve foto

Agenda

Op deze pagina een overzicht van komende workshops en cursussen. Voor meer informatie neem contact met ons op. Voor groene professionals verzorgen wij ook cursussen op maat.

= Er zijn nog voldoende plaatsen vrij.
= Laatste plaatsen, wacht niet te lang...
= Vol, maar je kan op de wachtlijst!

Onze cursussen diersporen & spoorzoeken

Het diersporenweekend is voor iedereen die kennismaken wil met diersporen en spoorzoeken. Het blijkt overigens een populair (verjaardags-) cadeau te zijn! De jaaropleiding is voor diegene die de volgende stap wilt zetten. Met zeven dagen verspreid over een jaar met huiswerk en online begeleiding geeft het een solide basis je te ontwikkelen in deze fascinerende wetenschap.

Weekendcursus Diersporen - 2 & 3 juni 2018
Weekendcursus Diersporen - 17 & 18 november 2018
Weekendcursus Diersporen Vlaanderen - 16 & 17 juni 2018
Jaaropleiding 2018 - diverse data

Workshops in samenwerking met specialisten:

Workshop Spoorvolgen I (met Michel Grobbe) - 16 & 17 december 2017
Workshop Spoorvolgen II (met Michel Grobbe) - 7 & 8 juli 2018
Workshop Veren (met Erwin van Maanen) - 14 januari 2018
Workshop Schedels (met Jan Wermink) - 4 februari 2018
Workshop Insectenvraat op houtige gewassen (met Jan ten Hoopen) - 18 maart 2018

Andere workshops zijn in voorbereiding. Via de nieuwsbrief kan je op de hoogte blijven van toevoegingen aan het programma. Voor meer informatie en opgave kan je contact opnemen via de contactpagina.Workshop Spoorvolgen I & II

Spoorvolgen I: Datum: 16 & 17 december 2017 van 10:00-15:00. Locatie: Omgeving Veluwe & Flevoland. Kosten: €150,-. Maximaal aantal deelnemers: 10. Niet inbegrepen zijn overnachtingen, eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Spoorvolgen II: Datum: 7 & 8 juli 2018 van 10:00-15:00. Locatie: Omgeving Veluwe & Flevoland. Kosten: €250,-. Maximaal aantal deelnemers: 5. Niet inbegrepen zijn overnachtingen, eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.
Spoorvolgen is een onderdeel van spoorzoeken. Het is de ultieme vaardigheid waar alle kennis en ervaring van de spoorzoeker samenkomt. Het is ook wel bekend onder de Engelse term trailing. Als je in Nederland op zoek gaat naar een specialist op dit gebied kom je al snel uit bij Michel Grobbe. Spoorvolgen is zijn passie. Hij is de auteur van het in de zomer van 2017 verschenen Weylin Veldgids Spoorvolgen.
Bij Spoorvolgen I leggen we een solide basis waarmee je je als spoorvolger ontwikkelen kan. Hoe bepaal je of een spoor volgbaar is? Wat zijn de indicatoren die je vertellen wat een dier deed, hoe snel het zich bewoog en welke richting het opging? Twee dagen lang zit je op de knieën om het je eigen te maken. Je eindigt het weekend met een kort examen.
Spoorvolgen II is het vervolg. Om hieraan deel te nemen moet je het examen van Spoorvolgen I voldoende hebben afgesloten, of aantoonbaar vergelijkbare kennis hebben. De groep is bewust klein omdat we nu vrijwel geheel bezig zijn met het daadwerkelijke spoorvolgen met als doel bij de maker van het spoor uit te komen!


Let op, vermeld bij opgave voor Spoorvolgen II op de volgende pagina in het opmerkingenveld uw ervaring.terug naar boven


Workshop Veren

Datum: 14 januari van 10:00-15:00. Locatie: Apeldoorn. Kosten: €50,-. Maximaal aantal deelnemers: 25. Koffie & thee inbegrepen. Niet inbegrepen zijn eten en vervoer van en naar de locatie.

Veren zijn een specialisatie op zich. Ze kunnen een leven lang studieobject vormen. Deze workshop begint met een introductie over veren. Wat is de functie, hoe worden ze gemaakt? Daarna gaan we leren hoe we systematisch veren kunnen determineren. Hoe herkennen we uilenveren, het verschil tussen havik en buizerd? En hoe zit het met al die kleine zangvogels? Na deze workshop is een hoop van de ogenschijnlijke mystiek rond het determineren van veren verdwenen. Alhoewel dit een workshop binnen is gaan we toch veel praktisch aan de gang met veren om het geleerde meteen in de praktijk te brengen. De workshop wordt gegeven door Erwin van Maanen. Sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door veren. Veren van vooral roofvogels verzameld in de natuur en dierentuinen stalde hij uit in zijn museum op zolder. Later deed Erwin onder meer onderzoek naar de ruiveren van havik en sperwer op de Sallandse Heuvelrug. Doel was de leeftijdsopbouw en overleving te kunnen volgen. Naast zijn fascinatie voor veren heeft Erwin een ecologisch adviesbureau.

terug naar boven


Workshop Schedels

Datum: 4 februari 2018 van 10:00-15:00. Locatie: Apeldoorn. Kosten: €50,-. Maximaal aantal deelnemers: 25. Koffie & thee inbegrepen. Niet inbegrepen zijn eten en vervoer van en naar de locatie.

Je komt ze vast wel een keer tegen, in het veld of in het bos: schedels van dieren. Wil je ze meenemen? Op naam brengen? Dan is het handig om wat meer kennis er over te hebben. Weylin Tracking gaat je daarbij helpen. In samenwerking met de schedelspecialist organiseren we een workshop over schedels. Je leert hoe je schedels moet schoonmaken en op basis van welke kenmerken je ze kunt determineren. We bekijken ondermeer de schedels van zoogdieren en vogels en leren over de verschillen. Dat doen we zoals bij elke cursus van Weylin op een praktische en leerzame manier, zodat je de kennis daarna zelf kunt toepassen.terug naar boven


Workshop Insectenvraat op houtige gewassen

Datum: 18 maart 2018 van 10:00-15:00. Locatie: Apeldoorn. Kosten: €50,-. Maximaal aantal deelnemers: 25. Koffie & thee inbegrepen. Niet inbegrepen zijn eten en vervoer van en naar de locatie.

Insecten maken prachtige sporen in het hout. Iedereen kent wel de letterzetter, maar ken je bijvoorbeeld ook de kleine dennenscheerder? Weinig mensen kunnen de verschillende sporen uit elkaar houden. Specialist Jan ten Hoopen kan het wel. En hij wil zijn kennis graag delen. Samen met Weylin Tracking organiseert Jan een workshop over sporen in het hout. We gaan natuurlijk naar buiten om in de praktijk de sporen beter te leren (her)kennen. Wil je meer weten over deze fascinerende sporen? Meld je dan aan voor onze workshop.terug naar boven


Weekendcursus Diersporen

Data: 2 & 3 juni en 17 & 18 november 2018. Alle dagen van 10:00-15:00. Dag 1 Veluwe, dag 2 uiterwaarden omgeving Deventer (mogelijk uitwijk indien er sprake is van hoog water). Kosten €100,-. Niet inbegrepen zijn overnachtingen, eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Voor wie meer wil leren over diersporen is de weekendcursus diersporen een uitstekende start. In deze twee dagen gaan we het brede spectrum aan sporen welke we kunnen vinden in Nederland verkennen.
Twee dagen, twee totaal verschillende gebieden met bijbehorende sporen. De eerste dag beginnen we op de Veluwe. Grote dieren als edelhert en wild zwijn laten duidelijke sporen na. We gaan niet alleen de voetsporen (prenten) leren herkennen, maar op de manier waarop ze gelopen hebben. De zogenaamde gang. De tweede dag duiken we typische Nederlandse natuur in, de uiterwaarden nabij Deventer. Muskusrat, bever, watervogels en bruine rat zijn zomaar enkele dieren waar we sporen van zullen gaan tegenkomen.
Dit weekend leren we je de basis van het spoorzoeken. Wat neem je mee? Hoe gebruik je een sporengids? Hoe meet je een spoor op? Uiteraard komen een reeks van sporen voorbij; prenten, vraatsporen, uitwerpselen, wissels, woonsporen en meer.
terug naar boven


Weekendcursus Diersporen in Vlaanderen

Data: 16 & 17 juni 2018. Beide dagen van 10:00-15:00. Dag 1 op de Kalmthoutse heide (bos, heide en zandverstuiving). Dag 2 in het GOC overstromingsgebied van Kruibeke, waaonder de Rupelmondse kreek (locaties kunnen nog veranderen). Kosten €100,-. Niet inbegrepen zijn overnachtingen, eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

Voor wie meer wil leren over diersporen is de weekendcursus diersporen een uitstekende start. In deze twee dagen gaan we het brede spectrum aan sporen welke we kunnen vinden in Vlaanderen verkennen.
Twee dagen, twee totaal verschillende gebieden met bijbehorende sporen. De eerste dag beginnen we op de Kalmthoutse heide. Grote dieren als edelhert en wild zwijn laten duidelijke sporen na. We gaan niet alleen de voetsporen (prenten) leren herkennen, maar op de manier waarop ze gelopen hebben. De zogenaamde gang. De tweede dag duiken we natte natuur in. Muskusrat, bever, watervogels en bruine rat zijn zomaar enkele dieren waar we sporen van zullen gaan bestuderen.
Dit weekend leren we je de basis van het spoorzoeken. Wat neem je mee? Hoe gebruik je een sporengids? Hoe meet je een spoor op? Uiteraard komen een reeks van sporen voorbij; prenten, vraatsporen, uitwerpselen, wissels, woonsporen en meer.terug naar boven


Jaaropleiding 2018

Data: 11 maart (spoorzoeken), 8 april (prenten), 13 mei (gangen), 10 juni (sporen), 9 september (bewustzijn), 14 oktober (spoorvolgen) en 11 november (inhaalles en examen). Alle dagen van 10:00-15:00. Kosten: €350,-. Niet inbegrepen zijn eten & drinken en vervoer van en naar de locaties.

In de jaaropleiding diersporen neem je deel aan zeven workshops verdeeld over een jaar. Elke workshop behandelt een aspect van diersporen. Tussen de workshops door oefen je het geleerde in je eigen omgeving. Op deze wijze is er echt tijd een bepaald onderwerp uit te diepen. Eerst in een workshop onder begeleiding van een ervaren instructeur. Vervolgens maak je het geleerde eigen in je vertrouwde omgeving. Een besloten Facebook groep is beschikbaar voor feedback en extra ondersteuning. Tevens is daar extra lesstof beschikbaar. Gedurende de opleiding hebben cursisten gratis toegang tot diersporengids.nl.

De workshops worden gegeven op afwisselende locaties in het midden en het oosten van het land. We beginnen om tien uur, en eindigen rond drie uur in de middag. Soms kan er sprake zijn van een uitloop. Aan het eind zitten de hoofden boordevol met nieuwe informatie! De opleiding wordt afgesloten met een examen waarvan de uitslag op het diploma vermeld wordt.

De instructeurs zijn Jeroen Kloppenburg en Tom Dekker. Meer informatie over de instructeurs is hier te vinden. Er zijn altijd twee instructeurs aanwezig. De groep bestaat uit maximaal vijftien cursisten. Veel van de locaties zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Een enkele keer ligt deze iets verder. Waar mogelijk kunnen we deelnemers met elkaar in contact brengen zodat mensen kunnen samen rijden. Ook kunnen de instructeurs deelnemers van het dichtstbijzijnde NS-station afhalen.

Spoorzoeken (Veluwezoom, Dieren)
In deze eerste workshop behandelen we de basis voor het spoorzoeken. Zonder een degelijk fundament staat geen huis! Wat nemen we mee het veld in? Je kan te veel mee nemen, maar ook te weinig. Je moet ook leren zien waar je sporen vinden kan. Dat gaan we doen door het landschap te lezen, maar ook een kaart. Elk dier maakt anders gebruik van het landschap, en met dat besef komt de kennis waar op zoek te gaan. En hoe meet je die sporen vervolgens op zodat je deze opzoeken kan in een veldgids? En als je er dan alsnog niet uitkomt, hoe leg je een spoor (fotografisch) vast zodat een derde persoon zonder voorkennis het spoor juist beoordelen kan? Ook gaan we je helpen met een vast sporengebied in je eigen gebied en het vinden van een zitplek (sit spot). Dit zullen de plekken zijn waar je de kennis van de jaaropleiding verder zult uitdiepen.

Prenten (Kootwijkerzand, Veluwe)
De prent, spoorzoekertaal voor een voetafdruk, is hèt schoolboek voorbeeld van een dierspoor. Een prent vertelt veel meer over een dier dan je in eerste instantie zou kunnen denken. Het vertelt je over welk dier het gemaakt heeft. Maar ook over het geslacht en de leeftijd. De vorm kan ons nog veel meer vertellen. Want waarom heeft een hoefdier eigenlijk hoeven? En hebben katten de nagels doorgaans ingetrokken terwijl honden dat niet doen? We gaan leren denken vanuit het dier, geen rijtjes drillen. Waarom is een voetvorm zo geëvolueerd? Zo ontstaat een dieper begrip waarom de prent eruitziet zoals deze voor je op de grond ligt. Ook wanneer deze slechts gedeeltelijk zichtbaar is, of het voor jou een onbekend dier betreft.

Gangen (Veluwezoom, Dieren)
Een gang is de wijze waarop een dier zich heeft voortbewogen. Elk dier heeft zijn eigen standaardgang. Een ree stapt al knabbelend door het bos, een marter hoopt met zijn martersprong een prooidier te verrassen. Een ree in draf voelt zich onrustig, in galop is er volop paniek. Het herkennen van de gang verteld ons dus wat over hoe het dier zich voelde en wat het deed. Bij onduidelijke prenten kan de gang ons ook helpen bij de determinatie van de maker. Wanneer een verregende kattenprent op een marterprent lijkt maar duidelijk in stap heeft gelopen is marter onwaarschijnlijk. Ook is herkennen van de gang de basis voor het sporen volgen, het dier over langere afstand kunnen volgen.
Uitgelegd in vrijwel elk sporenboek, maar slechts weinigen die de kennis daaruit opnemen kunnen. Jeroen heeft een workshop ontwikkeld waarmee iedereen zich deze kennis eigen maken kan. Op interactieve wijze leer je te denken vanuit het dier. Op deze wijze kan je na enige oefening de bewegingen van een dier ‘lezen’, ook die buiten de standaard gangen vallen.

Deelnemer bewondert het zwemspoor van een muis.


Sporen (Sign) (Ossenwaard, Deventer)
Het Nederlands is gezegend met één woord waar alle soorten sporen van dieren worden ondergebracht: sporen. In het Engels worden ze gesplitst in track (voetsporen) en sign (alle andere sporen). In de workshops prenten en gangen werden de voetsporen reeds behandeld. In deze workshop behandelen we de andere sporen. We gaan kijken wat uitwerpselen ons vertellen over de maker. Er zijn verschillende aspecten van uitwerpselen die ons veel vertellen. Denk bijvoorbeeld aan de vorm, inhoud en locatie. Dieren wonen natuurlijk ook ergens. Ze doen dat allemaal op hun eigen manier. Soms verschillen die erg van elkaar, soms lijken ze ook erg op elkaar. Want wanneer is een holletje in de grond van een bosmuis, of een woelmuis? Verder kijken we naar vraatsporen, insectensporen en nog veel meer.

Bewustzijn (awareness, mindfulness) (Oxerhof, omgeving Deventer)

Sta stil. De bomen voor je en het struikgewas naast je zijn niet verdwaald.
Waar je bent is Hier, en je moet het behandelen als een krachtige vreemdeling,
en het toestemming vragen het te leren kennen, en jou te leren kennen.
Het bos ademt. Luister. Het antwoord, ik heb deze plek rond jou gemaakt.
Als je weggaat kom je misschien terug, en noem je het Hier.
Geen twee bomen zijn hetzelfde voor de Raaf,
geen twee takken hetzelfde voor de Winterkoning.
Als je niet weet wat een boom of tak doen, dan ben je waarachtig verdwaald.
Sta stil, het bos weet waar je bent. Je moet het jou laten vinden.

“Verdwaald”, door David Wagoner

In deze workshop gaan we ons bewust worden van onze invloed op onze omgeving. Wij zijn de gehele dag gericht en met focus bezig. We gunnen ons nog maar weinig rust. Zelfs in het bos walsen we op zo’n tempo door dat dieren zich reeds lang uit te voeten gemaakt hebben ruim voordat we ze kunnen zien. In deze workshop leer je je cirkel van verstoring kleiner te maken dan de cirkel van waarneming. Dat, tezamen met alle kennis opgedaan in deze jaaropleiding maakt bijzondere ontmoetingen mogelijk. Daarbij overigens geen zweverige geitenwollensokken praat. De rust die je ervaart is reëel.

Sporenvolgen (trailing en pressure releases) (Kootwijkerzand, Veluwe)
In deze workshop gaan we sporen leren volgen. Dat vergt weer heel andere vaardigheden als bij het determineren van enkele sporen. Het volgen van een groot dier op een zandpad is één, maar wat wanneer die het pad verlaat en zijn weg vervolgd op de humusrijke ondergrond? Ook gaan we zogenaamde pressure releases leren zien. Het lijkt nu misschien onmogelijk te kunnen zien of iemand bijvoorbeeld naar links of naar rechts keek. Maar met enige oefening kan iedereen dit leren zien.
Een spoor daadwerkelijk kunnen volgen is erg leuk om te kunnen doen. Het geeft een inkijk in de wereld van het dier welke anders verborgen was gebleven. We zijn voor deze workshop in een sporenrijke omgeving waar we het spoor van een dier gaan oppakken en volgen. Ook bestuderen we onze eigen voetafdrukken, want uiteindelijk is er geen verschil in de pressure releases van dier en mens.

Inhaalles, Examen & Certificaat Uitreiking (locatie nog onbekend)
We beginnen deze dag met onderwerpen op verzoek van de deelnemers. Onderwerpen waar extra uitleg gewenst is, of gemiste workshops kunnen nogmaals behandeld worden. Daarna is het tijd voor het examen waarin het geleerde getoetst wordt. De uitslag van deze wordt vermeld op het certificaat. We eindigen de dag met de uitreiking van het certificaat.terug naar boven